Specyfika brytyjskiej kuchni

Specyfika brytyjskiej kuchni

Podczas wakacji każdy turysta może dokładnie zapoznać się z zagraniczną kuchnią. Jeśli zatem postawimy na urlop w Londynie, będziemy mogli dość szczegółowo poznać specyfikę brytyjskiej kuchni. Należy tutaj przede wszystkim podkreślić, że jest ona bardzo zbliżona do naszej rodzimej gastronomii. Znakomitym potwierdzeniem tej tezy jest fasolka po bretońsku, którą uwielbiają prawie wszyscy Anglicy. Podczas wakacji w Londynie niejeden raz będziemy mieć okazję, aby rozkoszować się jej specyficznym smakiem. Z pewnością warto samemu przekonać się, czy będzie on nieco odmienny od naszych polskich przyzwyczajeń. Brytyjska kuchnia kojarzy się także z fish and chips, czyli z rybą z frytkami. Jest to jedno z bardziej znanych dań, które zresztą jest uwielbiane również przez turystów. Podczas pobytu w stolicy Anglii koniecznie należy go spróbować. Warto dodać, że wspomniane danie jest popularne także w innych krajach, co najlepiej świadczy o jego smakowych walorach. Wśród brytyjskich specjałów można także wyróżnić pudding. Najczęściej jest on traktowany jako deser, jednakże w wielu restauracjach występuje również w roli głównego dania. Pudding podbije kubki smakowe nawet najbardziej wybrednego turysty. Oczywiście należy pamiętać o tym, że w restauracjach natrafimy na jego najróżniejsze warianty. Na pewno jednak każdy wczasowicz znajdzie coś dla siebie, niezależnie od dotychczasowych preferencji kulinarnych.